“Horon kültürünün halkalarıyız”

Nihat GençNİHAT GENÇ: HORON KÜLTÜRÜNÜN HALKALARIYIZ

-Horon hakkında düşüncelerini bize aktarabilir misin?

Horon nerden geldi, kimden geldi bilmiyorum, halkın kültürü bu, bizim kültürümüz, böyle bulduk, oynadık. İstanbul’a Küçükpazar’a eniştemin yanına çırak olarak gelmiştim. Rahmetli Kemal abi geldi, Yeşilçam’da Allahaısmarladık filmi için adam lazımmış. Kara Temeli, Ali Abim, ben, Caner Abi ile gittik. Filmin konusu İstanbul’un işgalinde geçiyor, işgal komutanının kızını kaçıran Türk subayının hikayesi. Karadeniz’e giderken bir düğüne rastlıyorlar, biz de o düğünde horon oynuyoruz. Benim için ilk horon orda başladı. Filmin horon sahnesinde Kemal Abim (Habeş Kemal) ve Ali Abim (Ali Genç) bıçak oynadı. İki rahmetlinin bu bıçak oyunu yıllarca da devam etti. Film çok tuttu, çok gösterildi ve izlendi. Zaman zaman filmlerde horon sahnelerinde oynadık. Bir başka filmde Öztürk Serengil’in filminde oynadım.

Horonu kimlerden öğrendin?

Horonu kimden, nasıl öğrendiğimi doğrusu hatırlamıyorum. Tabii Ali Abim ve babamdan aldığım feyzler vardır. Gençliğimde Paşa Agam ve oğlu Emin Aydemir’den hepsinden feyizlendim. Fakat Paşa Agamın horona duruşu, kol tutuşu, bıçak atışı vardır, çok muazzamdır. Çocuktum, Fidan’ın harmanındaki bir düğünde Paşa Agam babamdan izin aldı, kolumdan tutup beni harmanın ortasına götürdü. Bıçağı elime verdi, orada bana bıçak oyununun inceliklerini gösterdi. Bu ilişkimiz daha sonra da onunla devam etti. Şanslıydım, çevremde çok usta horoncular vardı, ben de onlardan feyiz aldım.

Soldoylu horoncular İstanbul’a nasıl geldi, neler yaptınız?

Yapı Kredi Bankasının kuruluş yıldönümünde festival düzenlenmişti. 22 vilayetten halkoyunları ekipleri çağrılmıştı. Biz zaten İstanbul’da tanınıyor, biliniyorduk. Trabzon Maçka’yı temsilen organizasyona katıldık. Fakat ekiplerin memleketlerinde birinci olmaları şarttı. Bunun için Trabzon’a gittik, orada birinci olup döndük, organizasyona öyle katıldık. Soldoy’dan bize rakip olarak başka bir ekip daha gelmişti. Ekibimiz Kara Temel, Emin, Fehmi, Osman, Habeş Kemal, Kemençeci Osman ve bendik. Burada Akçaabat oynadık, siyah yelekleri çıkarıp sahneye çıktık, çok alkış aldık. Emin Abi ile bıçak oyunu oynadık.

Nihat Genç kimdir?

1934’te Soldoy’da doğdu. Horonu çocukken Paşa Aga’dan öğrendi. 1949’da İstanbul’a ağabeylerinin yanına gelerek yorgancılığa başladı. Karadeniz Horon gösteri ekibinde yer aldı. Askerden sonra Almanya’ya gitti. 10 yıl çalıştıktan sonra İstanbul’a döndü. Kültürel geleneğin yaşatılmasına ses sanatçısı, horon gösterileri ve genç kuşaklara horonun öğretilmesi çalışmalarıyla katkıda bulundu.

Söyleşi: Zeki Kar
28 Ocak 2016